Pensioen bij verhuizen

Veel mensen vragen zich af of een verhuizing invloed heeft op hun pensioen. Die vraag beantwoorden we op deze pagina!

Ik ga verhuizen, verandert er iets in mijn pensioen?

Wanneer u binnen Nederland gaat verhuizen heeft dit geen invloed op uw overheidspensioen, collectief pensioen of individueel pensioen. U moet er uiteraard wel aan denken om uw nieuwe adres aan alle betrokken instanties door te geven. De adreswijziging wordt automatisch doorgegeven aan de overheidsinstantie die zorg draagt voor uw overheidspensioen, maar u moet zelf uw nieuwe adres doorgeven aan het pensioenfonds, de bank of de verzekeraar op de tweede en/of derde verdieping van het pensioenhuis.

Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik naar het buitenland verhuis?

Wanneer u naar het buitenland gaat verhuizen, stopt u met het opbouwen van uw AOW (Algemene Ouderdomswet) en ANW (Algemene Nabestaandenwet). Zodra u met pensioen gaat, heeft u uiteraard nog wel recht op de AOW en ANW die u heeft opgebouwd gedurende de tijd dat u in Nederland woonde en werkte. Wordt u voor uw werk naar het buitenland uitgezonden, dan kunt u in veel gevallen een zogeheten detacheringverklaring aanvragen. Daarmee blijft u wél AOW opbouwen als u in het buitenland woont. Voor de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) en Wajong geldt ook dat deze stoppen wanneer u in het buitenland gaat wonen, tenzij u in het bezit bent van een detacheringverklaring. Nederland heeft met een aantal landen afspraken gemaakt; als u naar één van deze landen verhuist, kunt u uw WIA gewoon meenemen. Uw pensioenadviseur kan u hier meer over vertellen.

Wat betreft uw collectief pensioen, hiervoor geldt dat de pensioenopbouw wordt stopgezet tenzij u een detacheringverklaring heeft. Er zijn enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer u net over de grens gaat wonen maar wel in Nederland blijft werken; dan kunt u in de meeste gevallen gewoon doorgaan met pensioen opbouwen.

Heeft u een individueel pensioen afgesloten, dan zijn de gevolgen bij een verhuizing naar het buitenland volledig afhankelijk van de voorwaarden van uw pensioenverzekeraar. Neem daarom gewoon even contact op om te informeren wat de gevolgen zouden zijn.

Ja, ik heb advies nodig met betrekking tot pensioen bij verhuizen!

Gaat u (tijdelijk) naar het buitenland verhuizen en wordt uw pensioenopbouw stopgezet omdat u geen detacheringverklaring heeft? Of heeft u in de toekomst plannen om naar het buitenland te verhuizen en wilt u weten hoe u zich hiervoor het beste kunt indekken? Laat u dan adviseren door een deskundig pensioenadviseur! Vergelijk de pensioenadviseurs in Rotterdam en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan via onze website. Het is een kleine moeite voor een zekere toekomst!

Pensioenvragen of hulp nodig bij het vinden van een adviseur?