Pensioen bij samenwonen

De kans dat u uw hele leven bij dezelfde werkgever blijft is behoorlijk klein. Maar als u een nieuwe baan krijgt, heeft dat mogelijk ook gevolgen voor uw pensioen. Op deze pagina vertellen we u wat u moet weten over pensioen bij een nieuwe baan.

Hoe zit het met mijn overheidspensioen bij een nieuwe baan?

Een nieuwe baan heeft doorgaans geen gevolgen voor overheidspensioenen zoals de Algemene Ouderdomswet (AOW) en de Algemene Nabestaandenwet (ANW). De zaken op deze eerste verdieping van het pensioenhuis veranderen pas als u buiten Nederland een nieuwe baan zou aannemen.

En wat gebeurt er met mijn collectief pensioen?

Heeft u bij uw oude werkgever pensioen opgebouwd? Dan moet u beslissen wat u met dit pensioen wilt doen: u kunt het laten staan, of meenemen naar uw nieuwe werkgever (waardeoverdracht). De meest voordelige keuze voor u is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder indexatie (de manier waarop uw opgebouwde pensioen ‘op waarde gehouden’ wordt), hoeveel pensioen u heeft opgebouwd en hoeveel u er bij uw nieuwe pensioenregeling voor terugkrijgt. Een pensioenadviseur kan u vertellen wat voor u de meest gunstige keuze is.

Wanneer u een nieuwe baan aanneemt maar in dezelfde sector blijft werken, dan loopt de opbouw van een eventueel collectief pensioen vaak gewoon door. Gaat u in een andere sector werken, dan is het zaak om te bekijken of er in die sector een bedrijfstakpensioenfonds is waar u gebruik van kunt maken. U moet er echter wel rekening mee houden dat niet alle werkgevers een pensioenregeling aanbieden; dit is namelijk niet altijd verplicht. Ga bij het aannemen van een nieuwe baan altijd na of er een pensioenregeling is, en zo ja, om wat voor soort pensioenregeling het gaat en hoeveel procent van uw loon hier naar toe gaat.

Mijn nieuwe werkgever biedt geen pensioenregeling, wat nu?

Heeft uw nieuwe werkgever geen pensioenregeling getroffen? Dan moet u zelf een individueel pensioen regelen. Doet u dit niet, dan heeft u straks hoogstwaarschijnlijk te weinig pensioen opgebouwd. Het pensioen dat u op de derde verdieping van het pensioenhuis regelt, staat in feite los van uw werkgever. U hoeft dus niets aan te passen als u daarna weer een nieuwe baan aanneemt, tenzij u veel meer of minder gaat verdienen; in dat geval moet u mogelijk de hoogte van de premie die u afdraagt wijzigen.

Ja, ik heb advies nodig over pensioen bij nieuwe baan!

Bent u van plan een nieuwe baan aan te nemen of heeft u dit al gedaan, en wilt u weten of u nog dingen moet regelen voor uw pensioen? Dan is het raadzaam om u te laten adviseren door een erkend pensioenadviseur. Ga naar Pensioenadviseurs Rotterdam voor een compleet overzicht van alle pensioenadviseurs bij u in de buurt, en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan!

Pensioenvragen of hulp nodig bij het vinden van een adviseur?